Kenmerken

Type woning:Tussenwoning
Soort woning:Herenhuis
Bouwjaar:1875
Inhoud:980 m3
Woonoppervlakte: 242 m2
Perceelgrootte:422 m2
Garage:Vrijstaand steen
Tuin:Achtertuin
Ligging tuin:Zuidoost
Aantal kamers:10
Slaapkamers:6
Onderhoud binnen:Goed
Onderhoud buiten:Goed
Soort verwarming:CV ketel
Isolatie:Geen isolatie

Uw Makelaar

Nico van Vliet, NVM Makelaar

Virtuele tour


Omschrijving

De Burgemeesterswoning

Dit statige herenhuis is de voormalige burgemeesterswoning van het vestingstadje Buren. Waar het rijksmonument vroeger nog een etage hoger was en een flinke uitbouw had, is het aan het begin van de 20e eeuw teruggebracht naar de huidige staat waarmee het woonhuis een meer courante inhoudsmaat heeft gekregen.

Gelukkig zijn veel authentieke elementen bewaard gebleven, zoals de glas-in-loodramen, de ornamenten en houtbewerkingen op de plafonds en de marmeren vloer in de hal, waardoor de sfeer in het gehele huis nog steeds historie ademt. De laatste jaren is het onderhoud niet meer op het niveau van deze tijd bijgehouden en derhalve vraagt het woonhuis om een upgrading.
Echter, de uitstraling, de riante achtertuin op het zuidwesten, de ligging midden in het centrum met een perceel dat reikt tot aan de Bergstraat (u heeft zowel aan voor- als achterzijde toegang tot het perceel) maken dat het hier om een unieke kans gaat, die niet vaak voorbij komt.

Indeling woonhuis:
Begane grond:
De monumentale voordeur, met glas-in-lood bovenlicht en gietijzeren raamluikjes, geeft u entree in dit statige herenhuis. De langgerekte hal mondt uit in het centrale trappenhuis. De prachtige marmeren vloer, de ornamenten op het plafond, de houten paneeldeuren, alles ademt bij binnenkomst historie uit. Met statige houten garderobekast.

Aan de rijkelijk gedecoreerde houten pilasters die het trappenhuis leuningsteun geven, is te zien dat hier van oudsher welgestelden hebben gewoond.

Op de eerste opgang, die leidt naar de opkamer, is tevens de toiletruimte gesitueerd. Deze is nog voorzien van een degelijk staand toilet met stortbak en een fonteintje.

In de living is nog goed terug te zien hoe vroeger de voorkamer, ook wel de salon genoemd, werd gescheiden van de achterkamer. Halverwege dit vertrek is de toogverbinding, waar ooit de schuifdeuren in zaten, nog intact gebleven. De hoge ramen, de hoge plafonds met gedecoreerde balkenlaag, de marmeren schouw met open haard: veel authentieke elementen ademen hier nostalgie.

De opkamer is hoger gelegen, boven de toogkelder. Deze tweede voorkamer werd ook wel de bibliotheek genoemd. Ook hier zijn authentieke elementen terug te zien, zoals de paneellambrisering en de bijbehorende boekenkasten.

De openhaard zorgt een behaaglijke sfeer en het ossenbloed rode plafond past perfect in het geheel.

De keuken is gelegen aan de achterzijde van het woonhuis en geeft direct toegang tot de achtertuin. Vanuit de keuken is ook de toogkelder en een vaste werkkast bereikbaar.
Een L-vormige keukenunit, met bijbehorende wandkasten, geven voldoende bergruimte voor al uw benodigdheden.

Vanuit de keuken is de ruime toogkelder toegankelijk die zich onder de opkamer bevindt. Het wapen van Buren is ook hier vertegenwoordigd in de kaars, waar vroeger de ruimte mee werd verlicht. Afmetingen: ca. 6.60 x 3.50 m. Hoogte toog: ca. 1.95 m1.

Eerste verdieping:
Het trappenhuis met bordes, leidt u naar de eerste etage. De Z-vormige overloop geeft toegang tot alle vertrekken op deze verdieping alsook tot de inbouwkasten. Daarnaast is er via een openslaande deur toegang tot het balkon aan achterzijde.

De riante masterbedroom is er een met een flink formaat. De houten balken en lambrisering geven ook hier een authentieke uitstraling. De slaapkamer is voorzien van een flink wasmeubel en de grote raampartij zorgt voor een mooie lichtinval.

Aan voorzijde is de tweede grote slaapkamer gelegen. Deze kamer beschikt over een vaste kast en een wastafel.

Aan de voorzijde van de woning zijn nog twee extra slaapvertrekken gesitueerd. Beide slaapkamers zijn uitgerust met een vaste kast en de vierde slaapkamer heeft nog een gemetselde schouw ter plaatse van het rookkanaal.

De badkamer is geheel in witte tinten uitgevoerd en is voorzien van een ligbad met spatscherm, een wastafelmeubel en een staand toilet.

Tweede verdieping:
Via de overloop op de eerste verdieping leidt een vaste trap naar de overloop op de tweede etage. Deze overloop wordt belicht via een dakvenster en geeft toegang tot alle vertrekken op deze verdieping.

Op de tweede verdieping treft u nog eens twee extra slaapkamers aan, beiden voorzien van een dakkapel en een wastafel. Achter de knieschotten hebben beide vertrekken extra bergruimte.

De ruime open zolder is niet nader ingericht, maar kan voor allerlei doeleinden ingezet worden. Hier is de c.v.-ketel gesitueerd en tevens is er een wasbak aanwezig.

Bijgebouwen:
In de tuin staat een ruime gemetselde garage, waarbij de kanteldeur uitkomt op de achtergelegen Bergstraat. Hier kunt u uw auto en fietsen prima parkeren. Met wasbak en eenvoudig keukenblokje. Afmetingen: ca. 6.60 x 3.80 m.

In de tuin staat tevens een vrijstaande houten berging. Afmetingen: 4.40 x 2.00 m.

Bijzonderheden:
Bouwwijze woonhuis:
het woonhuis is traditioneel gebouwd. De vloer op de begane grond is van beton. De eerste-en tweede verdiepingsvloer zijn van hout. De gevels zijn vervaardigd van steens metselwerk. Het zadeldak is met pannen gedekt;

Bouwwijze garage:
de garage is traditioneel gebouwd. De vloer is van beton. De gevels zijn vervaardigd van halfsteens metselwerk. Het platte dak is gedekt met bitumen, het schuine gedeelte is met pannen gedekt. Vanaf de achtergelegen Bergstraat heeft u toegang tot dit bijgebouw middels een kanteldeur met loopdeur. Vanuit de binnentuin is het bijgebouw toegankelijk middels een loopdeur;

Isolatie:
het woonhuis is niet voorzien van thermische isolatie;

Nutsvoorzieningen:
er zijn zelfstandige aansluitingen op water-, gas- en elektraleidingen, telefoon alsmede op het gemeenteriool;

Installaties:
verwarming wordt verzorgd door een gehuurde centrale verwarmingsinstallatie (bouwjaar c.v.-combiketel: 2011, type: HR, merk Remeha Calenta). De huurkosten bedragen € 44,75 per maand. Alle vertrekken in het woonhuis worden door radiatoren verwarmd. Verder is er is een alarminstallatie aanwezig.

Woning is een beschermd monument:
het betreft hier een beschermd monument in het kader van de Monumentenwet, geregistreerd in het rijksmonumentenregister onder nummer 11371. Hierdoor kunnen onder bepaalde omstandigheden, bijdragen in de kosten in de vorm van laagrentende leningen voor onderhoud en restauratie worden verkregen.

Roerende zaken:
er is een lijst beschikbaar waarop is aangegeven welke roerende zaken ‘achterblijven’, ‘meegaan’ of ‘kunnen worden overgenomen’;

Waarborgsom:
in de koopakte zal een waarborgsom of bankgarantie ten bedrage van 10% van de koopsom worden gesteld, te voldoen door koper binnen 6 weken na het ondertekenen van de koop-overeenkomst;

Diversen:
– de gemetselde muur op de erfafscheiding aan oostzijde (Bergstraat) is voor de helft eigendom van de gemeente en is monumentaal beschermd.
– ter plaatse van de dakkapel op de tweede verdieping is een langdurige lekkage geweest en is een stukje van de houten vloer door vocht aangetast.
– in de hal en de keuken is sprake van optrekkend vocht.
– soms is er wat vochtdoorslag in de kelder, vanwege het niet goed ventileren van de kelder.
-het betreft een ouder woonhuis, hetgeen betekent dat de eisen die aan de bouwkwaliteit gesteld morgen worden aanzienlijk lager liggen dan bij nieuwe woonhuizen. In de koopakte wordt een zogeheten ouderdomsclausule opgenomen. Wij nodigen de koopkandidaat uit ook zelf onderzoek naar de staat van onderhoud te (laten) doen.

Aandachtspunten:
– de rookkanalen zijn de afgelopen jaren niet gebruikt en geveegd.
– het toilet op de begane grond is wat beschadigd.
– het dak van de houten berging is gedekt met asbesthoudende golfplaten.

Algemeen:
– voor informatie over de gemeente Buren kunt u kijken www.buren.nl. Hier vindt u ondermeer informatie over scholen, (sport)verenigingen, kerkgenootschappen, etc.; –

Historie:
Rodeheldenstraat 7 (vroeger Roode Hellenstraat, vanwege de grote stadsbrand in 1575) is een van de oudste huizen van het vesting-stadje Buren. Het rijksmonument heeft een boeiende bouw- en bewonersgeschiedenis. De kluiskelder bijvoorbeeld – gemetseld met tras en leem – is bijna acht eeuwen oud. De gevels volgden de smaak van de tijd en van de eigenaren. De grootvader van de laatste bewoner kocht het huis – inclusief de grote Stadstuin – in 1930, verlaagde het gebouw met een etage en verkleinde de inhoud door de achtergevel vier meter terug te plaatsen.
Een eeuw geleden was het huis de burgemeesterswoning (in de directe omgeving van het Raadhuis), daarvoor was het een notariaat en omstreeks 1800 woonde Leonardus van de Kasteele hier, die in opdracht van het Bataafs Bewind de afbraak van het Kasteel Buren begeleidde.
Zijn vader, Pieter Leonard van de Kasteele, logeerde er regelmatig. Hij was voorzitter van de Commissie tot de verbetering der Rijmpsalmen (1773).Media

Plattegronden

LocatieAfspraak maken voor
een bezichtiging?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.