Kenmerken

Type woning:Vrijstaande woning
Soort woning:Villa
Bouwjaar:1927
Inhoud:1.150 m3
Woonoppervlakte: 300 m2
Perceelgrootte:850 m2
Garage:Geen garage
Tuin:Tuin rondom
Ligging tuin:
Aantal kamers:9
Slaapkamers:6
Onderhoud binnen:Redelijk tot goed
Onderhoud buiten:Goed
Soort verwarming:CV ketel
Isolatie:Geen isolatie

Uw Makelaar

Nico van Vliet, NVM Makelaar

Virtuele tour


Omschrijving

LET OP: De vraagprijs is een BIEDEN VANAF prijs!

DIRECTEURSVILLA TE KOOP
Aan de Meliestraat in Vlijmen, een dorp onder de rook van de Bourgondische provinciehoofdstad ’s Hertogenbosch, staat deze statige voormalige directeursvilla (architect Jan van Vlijmen – Amsterdamse school) uit 1927. De villa maakt deel uit van een Rijksmonumentaal complex, samen met een bierbrouwerij en een voormalige dienstwoning. ‘De Melie’ met verschillende historische panden is misschien wel de allermooiste straat van Vlijmen, een straat die de sfeer ademt van een rijke geschiedenis en van een bij de Langstraat horende bedrijvigheid. De grote villa heeft een imposante en sfeervolle entree aan de Meliestraat. In het portiek is een zwarte boog gemetseld. De robuuste houten voordeur heeft een rondboog bovenlicht met lichtgekleurd glas-in-lood en is gesitueerd in het midden van de gevel. Enkele brede treden met hardstenen dekplaten geven toegang tot het portiek. In de woning zijn veel oorspronkelijke elementen aanwezig zoals onder meer stucplafonds, paneeldeuren, en terrazzovloeren. Kortom: een unieke villa ‘met een verhaal’ in de mooiste straat van Vlijmen!

De naast de villa gelegen voormalige dienstwoning, de bierbrouwerij (beiden met een woonbestemming) en het achterliggende perceel grond zullen in een later stadium separaat worden verkocht.

OMSCHRIJVING INDELING:
ENTREE EN HAL
Bij binnenkomst komt u eerst in een vestibule, gescheiden van de grote hal door een wand van licht gekleurd glas in lood. Aan weerszijden van de hal bevinden zich de kamers en keuken Midden in de hal is een ruime trappartij met een tussenbordes voorzien van glas-in-loodramen; aan het einde van de hal bevindt zich het toilet en op de kop van de hal is de deur naar het terras achter het huis.

LIVING
De living beslaat de hele lengte van het huis (voormalige kamer-en-suite), met open haard en inbouwkast; de ramen met koperen sluitknoppen en lichtgekleurd glas-in-loodbovenlichten met originele bediening zijn authentiek. Met mooie authentieke gestucte plafonds met sierlijsten. Naast de living is nog een ruimte met aanrechtblokje en een deur naar het terras. Vroeger was dit een keukentje.

KEUKEN
Deze authentieke woonkeuken heeft nog een schouw met AGA-fornuis, wanden met siertegels, een terrazzovloer en een vaste, authentieke servieskast. Zeer fraai en uniek in zijn soort is de prachtige radiator met geïntegreerd warmhoudkastje. Er is ook nog een grote kast onder de trap.

VOORKAMER
De voorkamer is uitgerust met inbouwkasten en een erker. In de bovenlichten van de ramen met koperen sluitknoppen is nog het oorspronkelijke glas in lood met geometrische figuren en de oorspronkelijke bediening aanwezig. Boven de erker bevindt zich op de verdieping een klein balkon met opengewerkte bakstenen balustrade. Een prachtige natuurstenen schouw met aansluitpunt voor een kachel completeert het geheel.

BIJKEUKEN
Achter de keuken treft u de bijkeuken aan met origineel tegelwerk, een gootsteen met oude waterpomp en een inbouwkast. De bijkeuken vorm de ingang achterom. Vanuit
de bijkeuken kunt u naar de kelder en de wasruimte.

WASRUIMTE
Achter de bijkeuken is nog een wasmachineruimte met buitendeur en toegang tot een tweede toilet.

KELDER
De ruime kelder heeft nog een wand met originele (wijn-)
voorraadrekken en geeft, via een dubbele deur, toegang tot de achter de kelder gelegen cv-ruimte.
OORSPRONKELIJKE ELEMENTEN
Ook een deel van de installaties is nog oorspronkelijk. Voorbeelden hiervan zijn de gootsteen met waterpomp in de bijkeuken, de resterende radiatoren van G. Boink-Meyer uit Tilburg, prachtige radiatorkranen, een open expansievat op zolder, koperen sluitknoppen van de vensters, grotendeels monumentenglas, het bedieningssysteem van de bovenlichten (Patent Hesemann) en paneeldeuren (deels zijn ze betimmerd met plaatmateriaal).

OVERLOOP
De trap in de hal mondt uit op de grote overloop van de eerste verdieping, die net zoals de hal op de begane grond over de hele lengte van het huis loopt. Op deze verdieping met stenen lambrizering voorzien van marmerschilderwerk, zijn vijf slaapkamers, een badkamer en een diepe inbouwkast.

SLAAPVERTREKKEN
De kamers – enigszins variërend in grootte – zijn deels voorzien van inbouwkasten en/of wastafel. De slaapkamer rechts aan de straatzijde heeft een balkon boven de erker; dit balkon is toegankelijk via openslaande deuren. De slaapkamer aan de zuidzijde heeft via openslaande deuren toegang tot het platdak van onderliggende bijkeuken.

BADKAMER
De eenvoudige badkamer is uitgerust met een douche, ligbad, toilet en dubbele wastafel.

ZOLDERVERDIEPING
Via een tweede trappartij met raamloos bordes komt u uit op de zolder van het huis. Deze zolderverdieping bestaat uit een zeer grote open ruimte (9,5 x 10,8) met een indrukwekkende houten kapconstructie en houten dakbeschot. Aan de straatzijde is een klein houten ‘dienstbodenkamertje’ aangebracht met daarnaast een hangkast.

BIJZONDERHEDEN:
• BOUWWIJZE WOONHUIS
de woning is traditioneel gebouwd. De gevels zijn vervaardigd van steens metselwerk. Het dak van de hoofdbouw is met pannen gedekt. De platte daken zijn gedekt met bitumen.

• ISOLATIE:
voor zover bekend is er geen thermische isolatie toegepast.

• NUTSVOORZIENINGEN:
er zijn zelfstandige aansluitingen op water-, gas- en elektraleidingen, telefoon alsmede op het gemeenteriool.

• INSTALLATIES:
verwarming wordt verzorgd door een centrale verwarmings-installatie,.

• WONING IS EEN RIJKSMONUMENT:
het betreft hier een rijksmonument in het kader van de Monumentenwet, geregistreerd onder nummer 525778;

• WAARBORGSOM:
in de koopakte zal een waarborgsom of bankgarantie ten bedrage van 10% van de koopsom worden gesteld, te voldoen door koper binnen 6 weken na het ondertekenen van de koopovereenkomst;

• DIVERSEN:
het is mogelijk om parkeergelegenheid op eigen terrein te realilseren.

• ALGEMEEN:
– voor informatie over de gemeente Heusden kunt u kijken www.heusden.nl.
– centraal gelegen op korte reisafstand van de oprit autosnelweg A59 Den Bosch- Hooipolder (ca. 5 autominuten)

• OORSPRONKELIJKE ELEMENTEN:
Een deel van de installaties is nog oorspronkelijk. Voorbeelden hiervan zijn de gootsteen met waterpomp in de bijkeuken, de resterende radiatoren van G. Boink-Meyer uit Tilburg, prachtige radiatorkranen, een open expansievat op zolder, koperen sluitknoppen van de vensters, grotendeels monumentenglas, het bedieningssysteem van de bovenlichten (Patent Hesemann) en paneeldeuren (deels zijn ze betimmerd met plaatmateriaal).

• OUDERDOMSCLAUSULE
in de koopakte en akte van levering wordt een zogeheten ouderdomsclausule opgenomen woordelijk luidend als volgt:
‘het betreft hier een een ouder pand, hetgeen betekent dat de eisen die aan de bouwkwaliteit geteld mogen worden aanzienlijk lager liggen dan bij nieuwe objecten. Verkoper staat niet in voor het geheel of ten dele ontbreken van één of meer eigenschappen van de onroerende zaak voor normaal of bijzonder gebruik en anderszins niet beantwoorden van de zaak aan de overeenkomst is voor rekening van koper”
Aan koper wordt gelegenheid geboden om zelf onderzoek te doen naar de bouwkundige staat van de woning.

• BOUWKUNDIGE STAAT
In opdracht van de verkoper is in 2016 bouwkundig onderzoek verricht door Joan van den Hurk Bouwkundig Advies & Restauratie. Het woonhuis is in nagenoeg originele staat. Er is aan de woning het nodige achterstallig onderhoud (o.a. plaatselijk aangetast kozijnhout, lichte scheurvorming in de stucplafonds en in sommige gevels), schilderwerk, elektrische installatie en afvoeren, maar grote of constructieve gebreken die ingrijpende herstelmaatregelen vragen manifesteerden zich niet. In de koopovereenkomst zal een zogenaamde ouderdomsclausule worden opgenomen. Kopers wordt geadviseerd een bouwkundige keuring te laten doen.

HISTORIE VAN DE VILLA
Eén van de specialiteiten van Vlijmen is tot het einde van de 19e eeuw de hopteelt. Bij deze hopteelt horen eind 19e eeuw twee belangrijke brouwerijen: Het Hert (1836, Julianastraat) en De Valk (1888, Meliestraat). Cornelis van Nieuwkuijk koopt in 1909 de leegstaande bierbrouwerij De Valk en laat in 1927 de villa aan de Meliestraat bouwen. De woning wordt ontworpen door de Vlijmense architect Jan van Vlijmen. Wanneer de zoon van Cornelis, Ad van Nieuwkuijk, in 1949 trouwt, wordt het woonhuis uit 1927 met een kleine uitbouw rechtsachter voorzien van een
extra keuken. Zo kunnen zowel bierbrouwer Cornelis en zijn vrouw Jeanne, als bierbrouwer Ad en zijn vrouw Christine in het grote woonhuis wonen. In 1955 neemt Ad de brouwerij van zijn vader over. Hij zet de brouwerij voort en levert bier op vat en fles aan diverse cafés en instellingen in de omgeving. Rond 1959 stopt Ad met het brouwen van bier om zich helemaal toe te leggen op de productie van de vruchtenlimonades die verkocht worden onder de naam Fency. In 1985 zet Ad een punt achter zijn werkzame leven om te gaan genieten van zijn pensioen. Ad van Nieuwkuijk overlijdt in 1988. Zijn vrouw Christine blijft ook na de dood van haar man in het grote huis wonen, totdat zij in 2011 overlijdt.

WONEN IN VLIJMEN
Vlijmen is een plaats in de gemeente Heusden in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Vlijmen is het meest oostelijk gelegen dorp van de Langstraat. De gemeenten Drunen, Vlijmen en Heusden zijn in 1997 opgegaan in de fusiegemeente Heusden. Vlijmen ligt tussen Drunen en ’s-Hertogenbosch en aangrenzende kernen zijn Cromvoirt, Nieuwkuijk, Haarsteeg en Engelen. Vanuit Meliestraat 20 fiets je in 5 minuten naar de dorpskern met winkels en in slechts 20 minuten naar hartje Den Bosch. Maar net zo snel sta je in de Loonse en Drunense Duinen, een uitgestrekt natuurgebied dat de status van Nationaal Park heeft. In 5 minuten ben je bij de recreatieplas het Engelermeer, in een kwartier fiets je naar golfclub de Haverleij. Belangrijke uitvalswegen zijn vlakbij, evenals het Jeroen Bosch ziekenhuis.Media

Plattegronden

LocatieAfspraak maken voor
een bezichtiging?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.