Kenmerken

Type woning:Tussenwoning
Soort woning:Herenhuis
Bouwjaar:1633
Inhoud:650 m3
Woonoppervlakte: 211 m2
Perceelgrootte:185 m2
Garage:Vrijstaand steen
Tuin:Achtertuin
Ligging tuin:West
Aantal kamers:4
Slaapkamers:2
Onderhoud binnen:Redelijk tot goed
Onderhoud buiten:Redelijk tot goed
Soort verwarming:CV ketel
Isolatie:Dakisolatie, Voorzetramen

Uw Makelaar

Nico van Vliet, NVM Makelaar

Virtuele tour


Omschrijving

In ’t Paradijs en Achter ’t paradijs

Bijzonder wonen in een ruim monumentaal stadspand, genaamd “In ’t Paradijs”, met achtergelegen stadstuin én garage annex bijgebouw (te bereiken via de Ridderstraat)!

U vindt dit statige, eeuwenoude, woonhuis aan een van de hoofdstraten van het vestingstadje Heusden. Na binnenkomst is gegarandeerd: u wordt verrast door de bijzondere elementen van dit woonhuis! Deze stadswoning draagt een rijke historie met zich mee, hetgeen zich zowel in- als extern laat vertalen in tal van authentieke, sfeerbepalende details. De afwerking en de meeste voorzieningen van het woonhuis dateren van 1970, toen het huis gerestaureerd is.
Het bijgebouw aan de Ridderstraat, genaamd “Achter ’t paradijs” heeft als bestemming wonen met gemengde doeleinden en zou om die reden ook geschikt gemaakt kunnen worden voor een kantoor en/of praktijk, atelierruimte, etc. Enige vorm van (mantel)zorg is gezien de ruimte en indeling van het geheel ook zeer goed mogelijk. De markante voorgevel toont elementen van de Franse empire stijl.

Indeling woning

Begane grond:
Achter de markante voorgevel met gevelsteen ‘In ’t Paradijs’ geeft de rode voordeur toegang tot de entree. Aan de binnenzijde hangt de authentieke bel die bezoek aankondigt. De entree geeft toegang tot de geheel open ruimte op de begane grond.

Meteen bij binnenkomst, bevindt zich naast de entree de keuken unit. Deze is opgesteld in een U-vorm. Het grote raam, aan voorzijde, geeft zicht op de voorgelegen straat. Het keukenblok is uitgerust met een elektische kookplaat, een combi-oven/magnetron, een vriezer en een koelkast. Middels klapdeurtjes is de keuken afgescheiden van de rest van het vertrek, maar doordat deze laag zijn, blijft het geheel toch een open ruimte, wat het gevoel van ruimtelijkheid onderstreept.

Wanneer u de woonkamer betreedt, voelt u de aanwezigheid van authenticiteit. Het hoge plafond versterkt het ruimtelijk effect en de houten balken en rode plavuisjes dragen bij aan het cachet van deze ruimte. Aan de achterzijde is een flinke schouw waarin een rookkanaal is verwerkt met een open haard. Een bijzondere spiltrap, welke centraal doorloopt van begane grond tot de zolder, leidt u naar alle verdiepingen, met als eerste de entresol welke zich boven de woonkamer bevindt. In een nis, gesitueerd onder de trap, is een kleine bergkast gecreëerd

Aan de achterzijde van het woonhuis is de voormalige bijkeuken omgeturnd tot een functionele badkamer. Hier treft u een douche, staand toilet en wastafel aan. De deur welke toegang geeft tot de achtertuin, verraad de oude bestemming van bijkeuken.

Entresol:
Via de spiltrap bereikt u het entresol, dat zich boven de woonkamer bevindt. Deze is aan voorzijde afgeschermd middels een balustrade, waardoor het open karakter van een gedeelte van de woning gewaarborgd blijft. Het rookkanaal met bijzonder vormgegeven open haard, is een blikvanger in dit vertrek.

Eerste verdieping:
Op de eerste verdieping is aan voorzijde van het woonhuis een flinke studeer- annex slaapkamer gelegen. Een bewerkte houten schouw met aansluitpunt voor een kachel siert dit vertrek evenals de balken in het plafond. Dubbele deuren geven toegang tot de achtergelegen slaapkamer.

Vanuit de studeerkamer heeft u een prachtig uitzicht op het voormalige stadhuis, dat aan overzijde van de straat gelegen is. Het carillon speelt overdag leuke melodietjes.

Aan de achterzijde van het woonhuis is de (tweede) slaapkamer, wederom een vertrek van flink formaat. In deze kamer loopt het rookkanaal van beneden verder door. Hierin is een ‘spekluik’ aanwezig. Aan achterzijde heeft u een prachtig zicht op de achtergelegen tuin.

De badkamer is toegankelijk vanuit de slaapkamer aan achterzijde en is uitgerust met een ligbad met douchemogelijkheid, een toilet, bidet en een dubbele wastafel.

Tweede verdieping:
De tweede verdieping is via dezelfde spiltrap bereikbaar en is open tot in de nok. De open zolderruimte is voor meerdere doeleinden inzetbaar, het is zelfs mogelijk om hier extra slaapkamers te creëren. De houten gebinten, in het zicht, geven het vertrek een sfeervolle uitstraling.

Garage / bijgebouw:
Het bijgebouw aan de Ridderstraat, genaamd “Achter ’t paradijs” heeft als bestemming wonen met gemengde doeleinden en zou om die reden ook geschikt gemaakt kunnen worden voor een kantoor en/of praktijk, atelierruimte, etc. Enige vorm van (mantel)zorg is gezien de ruimte en indeling van het geheel ook zeer goed mogelijk. Het bijgebouw is nu ingericht als garage en is voorzien van een klein aanrechtje met gootsteen. De zolder is via een luik bereikbaar.

Bijzonderheden:
Bouwwijze woonhuis:
het woonhuis is traditioneel gebouwd. De vloer op de begane grond is van beton. De vloeren van de eerste, tweede-en derde verdieping zijn van hout. De gevels zijn vervaardigd van steens metselwerk. Het zadeldak is met pannen gedekt;

Bouwwijze garage/bijgebouw:
de garage is traditioneel gebouwd. De vloer is van beton. De gevels zijn vervaardigd van halfsteens metselwerk. Het dak is met pannen gedekt. Vanaf de Ridderstraat heeft u toegang tot dit bijgebouw middels twee openslaande deuren. Vanuit de binnentuin is het bijgebouw toegankelijk middels een loopdeur;

Isolatie:
het dak van het woonhuis is voorzien van enige dakisolatie (nageïsoleerd). De meeste ramen van het woonhuis zijn voorzien van voorzetramen;

Nutsvoorzieningen:
er zijn zelfstandige aansluitingen op water-, gas- en elektraleidingen, telefoon alsmede op het gemeenteriool;

Installaties:
verwarming wordt verzorgd door een centrale verwarmingsinstallatie (bouwjaar c.v.-combiketel: 2010, type: HR, merk Nefit). Alle vertrekken in het woonhuis worden door radiatoren verwarmd.

Woning is een beschermd monument:
het betreft hier een beschermd monument in het kader van de Monumentenwet, geregistreerd in het rijksmonumentenregister onder nummer 22030. Hierdoor kunnen onder bepaalde omstandigheden bijdragen in de kosten, in de vorm van subsidie voor onderhoud, worden verkregen.

Roerende zaken:
er is een lijst beschikbaar waarop is aangegeven welke roerende zaken ‘achterblijven’, ‘meegaan’ of ‘kunnen worden overgenomen

Waarborgsom:
in de koopakte zal een waarborgsom of bankgarantie ten bedrage van 10% van de koopsom worden gesteld, te voldoen door koper binnen 6 weken na het ondertekenen van de koopovereenkomst;

Diversen:
– in de garage zijn zichtbare sporen aanwezig van stuifsneeuw;
– in 2020 zijn de ramen aan buitenzijde geschilderd;
– de verdiepingsvloeren liggen niet waterpas;
– er is sprake van uitbloei van salpeterzuur, wat de stuclaag van de wanden aantast;
– ter plaatse van de vloer in de woonkamer en in de garage zijn scheuren aanwezig;
-het schoorsteenkanaal van de woonkamer trekt niet goed en dient voor gebruik te worden geïnspecteerd;
-de geschilderde tekeningen tegen de balken op de tweede verdieping zijn beschermd;
-het betreft een ouder woonhuis, hetgeen betekent dat de eisen die aan de bouwkwaliteit gesteld mogen worden aanzienlijk lager liggen dan bij nieuwe woonhuizen. In de koopakte wordt een zogeheten ouderdomsclausule opgenomen.
Wij nodigen de koopkandidaat uit ook zelf onderzoek naar de staat van onderhoud te (laten) doen.

Algemeen:
– voor informatie over de gemeente Heusden kunt u kijken www.heusden.nl. Hier vindt u ondermeer informatie over scholen, (sport)verenigingen, kerkgenootschappen, etc.;
– centraal gelegen op korte reisafstand van de oprit autosnelweg A59 Waalwijk – Den Bosch (ca. 8 autominuten);

Historie:
In 1572 woedde er in Heusden een grote stadsbrand. Ook het pand aan de Breestraat 25 werd getroffen. In het huidige “ Int Paradijs” stammen alleen de zijmuren en een deel van de eiken balken nog van voor de brand, verder werd het herbouwd in de huidige vorm.
Rond 1800 kreeg het pand een “face-lift”. Zoals veel woningen in Heusden werd het uiterlijk aangepast aan de Franse tijd en de toen heersende mode. “ Int Paradijs” kreeg een gepleisterde voorgevel en grote (‘deftige’) schuiframen.

In de loop der jaren waren hier diverse winkels gehuisvest, tot 1967 o.a. een slagerij (nog zichtbaar in de koeienkop in het raam op de begane grond). Door de gevelsteen – met een blote Adam en Eva in het paradijs – wordt ook wel verteld dat hier een bordeel gevestigd was. Hiervoor bestaat echter geen bewijs.

In 1967 werd het pand aangekocht door de gemeente en daarna als eerste monument in Heusden gerestaureerd. Na de restauratie vestigde de gemeente hier een klein museum, maar begin 1970 werd het te koop aangeboden.

De familie Verwiel-Gorman kocht Breestraat 25 voor f.28.000,- en onder toezicht van architectenbureau Peetoom (dat de hele restauratie van Heusden begeleidde) werd het verbouwd tot “modern” woonhuis. De aanneemsom bedroeg f.16.500,- en de open haard kostte f.2700,- meerwerk.

In de Voorlopige Lijst van Monumenten uit 1975 wordt “Int Paradijs” omschreven als:
“Huis. Met rode pannen belegd schilddak, gebosseerd gepleisterde lijstgevel; zes- en vierdelige schuiframen. Stoeppaal versierd met blad- en krulornament. Gevelsteen uit het begin van de XVIIe eeuw met voorstelling van Adam en Ava, gepolychromeerd en als opschrift “Int Paradijs”. Met eigen stoep.”

In 1972 werden de twee open haarden en de rookkanalen vernieuwd en in 1974 de gehele dakconstructie, die tevens werd voorzien van warmte-isolatie. In 1983 werd de achtergevel vernieuwd. De gehele beneden verdieping is voorzien van antieke rode plavuizen. De spiltrap loopt door van de begane grond vloer tot de zolder. Het pand is ca. 4 meter breed, 11 meter hoog en 17,5 meter diep, met een ommuurde tuin van ongeveer hetzelfde formaat.

De Gevelsteen ‘Adam en Eva in het Paradijs.

Deze dateert uit de zeventiende eeuw. Rond 1900 zijn enkele gevelstenen uit Heusden – waaronder “Int Paradijs” – verkocht aan de heer Jurgens, rijk geworden door margarinefabricage, die van villa Heyendaal in Nijmegen een stadspaleis wilde maken. In Heusden werden replia’s geplaatst. Tijdens de restauratie kwam burgemeester Scholten van Heusden er achter waar de originele gevelstenen zich bevonden. Ze kwamen terug naar Heusden en de heer Jurgens mocht een siliconenafdruk maken en zo een replica maken. Maar in een Engels boek uit 1985 over Amsterdam (Amsterdam – Multimedia Publications – UK – Ltd, Michael Leech) wordt in een artikel over koopmanswoningen ook een foto afgedrukt van “Int Paradijs” met als tekst: ‘Hoewel de huizen in Amsterdam over het algemeen heel eenvoudig en praktisch zijn, zijn er vaak kleurige, lieflijke beeldjes en gevelstenen op aangebracht. Zelfs de burgers van een op handel gegrondveste stad konden de frivoliteit niet helemaal uitbannen’.Media

LocatieAfspraak maken voor
een bezichtiging?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.