Rijksmonument verbouwen

Niet voor niets hebben rijksmonumenten een beschermde status gekregen. Hun bijzondere uitstraling, historische waarde of betekenis voor de wetenschap maakt dat de overheid deze panden wilt  beschermen tegen verval. Een rijksmonument verbouwen gaat dan ook niet zo maar, maar natuurlijk zijn er wel mogelijkheden om het pand juist goed te onderhouden, zodat een grote verbouwing niet nodig is. Zo blijft de authenticiteit in tact zonder dat hierbij bijvoorbeeld het wooncomfort vermindert. Wanneer u een rijksmonument verbouwen gaat is het verstandig de hulp van een expert in te schakelen. Niet alleen scheelt u dit veel werk, bijvoorbeeld wanneer u bepaalde zaken uit moet gaan zoeken, maar ook kan het u veel geld schelen.

Een rijksmonument verbouwen. Mag dat? 

Los van een eventuele bouwvergunning moet u, wanneer u een rijksmonument verbouwen wilt, ook een monumentenvergunning van de desbetreffende gemeente hebben. Dit is om te voorkomen dat beschermde panden veranderd worden in onherkenbare gebouwen. Mede om deze reden zijn veel mensen terughoudend in het aanschaffen van een monumentale woning. Terwijl het  toch ook voordelen kan hebben. 

Het karakter van een markante monumentale woning vindt u niet snel in een nieuwbouwhuis. Daarnaast is restauratie van de woningen wel vaak mogelijk en worden hier zelfs  subsidies voor verstrekt zodat het Nederlandse erfgoed in stand wordt gehouden en wordt verbeterd. Wanneer u dus niet het rijksmonument verbouwen wilt, maar juist wilt helpen de panden en exclusieve huizen te behouden zijn de bezwaren tegen een monumentaal pand minder groot en kunt u hier zelfs financieel voordeel uit halen in de vorm van een restauratie subsidie. 

Wat kunnen wij hierbij voor u betekenen? 

Hofstaete Monumentaal is een makelaardij die gespecialiseerd is in dit bijzondere type woning. Wanneer u een rijksmonument verbouwen wilt kunnen wij u dan ook goed voorzien van informatie en advies. Wij kennen de panden en weten wat er binnen de wet mogelijk is en waar u aan moet denken. Ook kunnen wij u adviseren op het gebied van de financiering. Naast het advies en de informatie waarvan wij u kunnen voorzien kunnen wij ook taken bij u uit handen nemen. Wilt u bijvoorbeeld graag een rijksmonument verbouwen dan kunnen wij de aanvraag voor vergunningen voor u proberen te realiseren. Wij weten daarbij dankzij onze jarenlange ervaring goed welke aspecten van belang zijn en waar u rekening mee moet houden. Dit scheelt u veel onnodig tijdsverlies en bespaart in de kosten. Daarnaast zorgt deze snelle aanpak ervoor dat u spoedig de verbouwing kunt realiseren.  

Meer weten?

Contact opnemen met een expert is voor u een rijksmonument verbouwen gaat altijd een goed idee. Hiermee voorkomt u problemen achteraf en weet u van te voren meer over de mogelijkheden en valkuilen. Onze experts vertellen u graag meer over hoe wij kunnen ondersteunen in deze situaties. U kunt ons dan ook geheel vrijblijvend bereiken via info@hofstaetemakelaardij.nl, het contactformulier dat u vindt op onze website of door persoonlijk te spreken met één van onze medewerkers via het telefoonnummer 0416 – 671700. Wij streven ernaar om vervolgens maatwerk te leveren dat aansluit bij uw markante woning of de wensen die u hierbij heeft.